dijous, 29 de maig del 2008

SERRA i LA CALDERONA

LA POBLACIÓ DE SERRA

Serra, localitat valenciana, situada en la comarca del Camp del Túria, dista 28 Km. de València i posseïx una altitud mitjana de 330 m. sobre el nivell del mar.

La superfície geogràfica del terme municipal és de 5.706 Ha. Té grans desnivells que sobrepassen el 50%, a l'oscil·lar la seua altura sobre el nivell del mar entre els 180 metres i els més de 800 metres.

Serra paradís de l'excursionista per les seues belleses naturals, frondoses pinades, proximitat a la capital, té punts variats per a fer les delícies dels muntanyencs així com qui pretenga passar un dia en el camp. Trobaran cims de bellesa inigualable i aigua de qualitat excel·lent.

En este municipi dominat pels bells paratges de la Serra Calderona, l'esport del muntanyisme i del senderisme, gaudix de molts adeptes per les seues magnifiques panoràmiques, que fan també que el recorregut siga bell per la seua molt diferent flora de muntanya que sempre té la recompensa per als excursionistes que amen la natura i disfruten d'ella.

LA SERRA CALDERONA

La Serra Calderona, situada entre les províncies de Castelló i València, queda constituïda per una alineació muntanyosa d'orientació nord-oest a sud-est que separa les conques dels rius Palància i Túria, estenent-se per les comarques de l'Alt Palància, Camp de Morvedre, Camp de Túria i l´Horta Nord.

És una serra amb un paisatge molt humanitzat, de clars contrastos entre els terrenys calcaris, de grisos clars, i els rojos dels gresos o "rodenos", on solen créixer les alzines sureres, els marfulls i alborcers..., que juntament amb els camps cultivats de garrofers i oliveres configuren un espai típicament mediterrani.

Els cims més representatius que hi trobem són: el Gorgo (907 m), Montmajor (892 m), Alt de la Calera (850 m), Rebalsadors (798 m), Alt del Pi (798 m), el Garbí (593 m).

La denominació no ha estat clara. Els escriptors que l'han tractat, han variat el topònim al llarg del temps. El botànic Cavanilles va ser el primer que el descriurà i el tractarà com a Muntanyes de Portaceli. Després, els excursionistes, ja en el segle XX, seguint el criteri d'unificació i de recerca de solucions, han divulgat el nom de Calderona, que correspon al sector més meridional, on existia un coll i un barranc amb aquest nom. Possiblement, la difusió de la dita popular "a robar a la Calderona"* tinga molt a veure amb el nom definitiu d'ara. *[primer, durant el segle XVII, amb els moriscos, i després, en el XVIII, que va ser niu de roders i bandolers]. La serra presenta un desordenat conjunt de muntanyes i moles, trencades per barrancs, valls i colls, que han mantingut un paisatge esquerp, ple d'amagatalls, coves i avencs…, cosa que va facilitar que fos usada de refugi pels bandolers.

links d'interès:
http://ca.wikipedia.org/wiki/Serra_Calderona
http://www.upv.es/~csahuqui/
http://parquesnaturales.consumer.es/
http://www.cth.gva.es/

EL PARC NATURAL

Constitueix un dels espais naturals protegits més emblemàtics de la Comunitat Valenciana. És un extens àmbit de 18019 hectàrees, de singular importància per la seua biodiversitat i formacions geològiques, que conformen un paisatge de gran bellesa.

La seua proximitat a la ciutat de València i el seu àmbit metropolità l'han convertit en un dels parcs més visitats per la ciutadania, alhora que progressivament es coneixen i divulguen els seus valors com a àrea natural d'excepcional valor en un entorn de ràpid creixement urbà.


LOCALITZACIÓ